Maatjesproject Samen2

Koppeling van vrijwilliger aan een kwetsbare inwoner. De vrijwilliger/het maatje gaat voor één jaar 1x per 14 dagen naar de inwoner voor een gesprek, koffie of gezamenlijke activiteit. Het doel is om er een jaar lang te ‘zijn’ voor iemand een vertrouwensband opbouwen en trachten het netwerk van de aanvrager te versterken.

In totaal zijn er 52 aanvragen gedaan voor een maatje waarvan we in 40 gevallen konden zorgen voor een succesvolle match. In 12 situaties zijn er mensen doorverwezen.

Uitbreiding Maatjesproject anderstaligen

Anderstalige inwoners ondervinden ondanks dat zij een taalcoach hebben problemen bij het integreren in de Castricumse gemeenschap. Via signalen werd vernomen dat met name een groep jongeren in de leeftijd tussen 17 en 19 jaar graag aansluiting zou willen vinden bij Castricumse jongeren.

In samenwerking met het Jac.P. Thijsse college zijn we een project gestart waarbij een 3 VWO klas samen met 9 anderstalige jongeren elkaar tijdens 2 bijeenkomsten op zowel het Kennemer college als op het Jac.P. Thijsse kennis heeft kunnen maken. Het doel was elkaar leren kennen, weten van elkaars afkomst en mogelijk ontstaan hier vriendschappen uit.

25 leerlingen zijn gekoppeld.

Netwerkcoaching

Vrijwilligers zijn opgeleid met de training ‘Natuurlijk een netwerkcoach’ van Mezzo. Een netwerkcoach ondersteunt de inwoner met het opbouwen van een netwerk. Gezamenlijk onderzoeken zij de mogelijkheden bij het realiseren van gestelde doelen. De vrijwilliger coacht de cliënt naar meer waardevolle contacten, meer gezelschap en meer support van anderen.

In 2016 waren er 6 matches, in 2017 is er besloten netwerkcoaching te integreren binnen het Samen2 project.

Wijkontmoetingen

Wekelijks ontmoetingsbijeenkomsten voor ouderen in verschillende locaties verdeeld over de kernen.
Senioren kunnen dichtbij huis, vaak zelfstandig, naar een wijkontmoetingspunt om nieuwe mensen te ontmoeten, ervaringen en zingevingsvragen te delen en het eigen netwerk te versterken.
Onder leiding van vrijwilligers gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. Deze bijeenkomsten verminderen gevoelens van eenzaamheid en vergroten het gevoel van eigenwaarde.

Wekelijks 55 deelnemers

Lotgenotengroep ‘Rouw bij partnerverlies’

Middels de lotgenotengroep ‘Rouw bij partnerverlies’, in de vorm van een gespreksgroep, worden inwoners, die hun partner hebben verloren, ondersteund.Inwoners uit de doelgroep die behoefte hebben aan ondersteuning en die niet aan de groep kunnen of willen deelnemen, kunnen gebruik maken van korte individuele ondersteuning van de vrijwillige begeleiders. Op deze wijze wordt maatwerk geleverd. De groep wordt begeleid en de individuele begeleiding wordt verzorgd door opgeleide en getrainde vrijwilligers.

1 groep van 9 personen gestart in najaar 2016, doorloop in voorjaar 2017.
1 groep van 8 personen gestart in najaar 2017. 15 individuele ondersteuningen.

Ontmoetingsgroep licht dementerenden

Een overleggroep van professionals heeft mogelijkheden geïnventariseerd rond opzet van een aparte ontmoetings- en opvanggroep voor licht dementerenden en besloten niet te starten met aparte opvang wegens geringe kans op succes. Motief: beginnende dementie wordt lastig erkend door doelgroep. Huidige opvang en begeleiding van licht dementerenden, 10  vaste deelnemers, in de bestaande wijkontmoetingspunten levert goede effecten op. De uitkomsten van een variant in opvang van licht dementerenden, gestart in Heiloo, wordt tevens gevolgd om over te nemen bij goede resultaten. In samenwerking met Toonbeeld eind van dit jaar een poging gedaan een geheugenkoor op te zetten. Hiervoor was niet voldoende animo. In 2017 tevens voorbereidingen gedaan om in januari te starten met ‘kunst maakt gelukkig’ voor mensen met beginnende dementie.

Ontmoeting mensen met beperking

Op signalen en vraag van zelfstandig wonende inwoners met een beperking wordt een ontmoetingsactiviteit geboden met een spelelement, geleid door drie roulerende vrijwilligers.

Participatie, ondersteuning en netwerkmogelijkheden worden geboden met de ontmoetings/spelactiviteit. De doelgroep is niet in staat aan reguliere spel- en ontmoetingsactiviteiten deel te nemen.

Wekelijks namen 5 mensen met beperking deel aan de ontmoetings-/spelactiviteit.

Ontmoetingsgroepen slechtzienden/slechthorenden

Maandelijkse ontmoetingsbijeenkomst voor mensen die slechtziend of slechthorend zijn.  Inwoners kunnen  andere mensen te ontmoeten, met dezelfde beperkingen. Onder leiding van vrijwilligers gaan de deelnemers met elkaar in gesprek.  Bij de slechthorendengroep is maandelijks een schrijftolk aanwezig. De slechtziendengroep vierde dit jaar haar 5 jarig bestaan.

Slechtzienden groep: maandelijks 14 deelnemers. Slechthorenden groep: maandelijks 10 deelnemers.

Terug naar voorpagina  
  Klik hier voor volledig jaarverslag