Nog geen reacties

Bijeentuin in Akersloot: samen actief voor (h)eerlijk groen

Bijeentuin in Akersloot: samen actief voor (h)eerlijk groen

 

Akersloot Buurten worden leuker en aantrekkelijker als buren elkaar ontmoeten! Elke week een inspirerend initiatief opgetekend door Irene Zijlstra van Welzijn Castricum voor Nieuwsblad Castricum. Deze week: buurttuin in wording in Akersloot.

 

In Strammerboogh ligt een groenstrook (een voormalig speeltuintje) dat door buurtbewoners Cora Schipma en Els Woestenburg ontgonnen is en omgedoopt is tot ‘Bijeentuin’. In de benaming is zowel het woord ‘bij’ als het woord ‘bijeen’ te horen en dat dekt zeker de lading. In de Bijeentuin kunnen buurtbewoners – volwassenen én kinderen – samen groenten, kruiden en fruit kweken.

 

Het tuinproject is opgezet na een verzuchting van Cora over het ontbreken van eetbaar groen in de buurt. “Geen geklaag,” vond Els, “we steken de handen uit de mouwen!” De gemeente gaf toestemming en de Dorpsraad stelde een klein budget beschikbaar. Inmiddels zijn er perenbomen, appelbomen en bessenstruiken gepland. Met het oog op een gunstig bijenklimaat werden planten neergezet als: Bijenvoer, Schildzaad en Kaasjeskruid.

Het landje werd onlangs officieel in gebruik genomen: de buurtkinderen mochten zaadjes van wilde bloemen zaaien. Els: “Boeiend voor de kinderen om te zien hoe uit de zaadjes mooie plantjes groeien en dat insecten daarvan profiteren. Zo raken kinderen betrokken bij de natuur en de voedselketen.” Cora voegt toe: “Dit initiatief laat zien dat je klein kunt beginnen en, al is het maar op postzegelformaat, toch samen een mooie bijdrage kunt leveren aan natuurlijk tuinieren.” Els en Cora willen nog kwijt dat buurtbewoners van harte welkom zijn om mee te doen in de Bijeentuin: ze kunnen op hun eigen tijd een eigen plekje gaan benutten in de tuin. En van de reeds geplante kruiden, mag natuurlijk door ieder voor eigen gebruik geknipt worden! De dames verheugen zich nu al op de appel- en perenoogst waarin buurtbewoners zullen gaan delen!

Meer informatie over de Bijeentuin? Mail met Cora: coraschipma@hotmail.com.

 

Ook een buurtinitiatief? Of tips nodig? Bel Irene Zijlstra, 0251 65 65 62 of mail info@welzijncastricum.nl.

 

 

 

Foto 1: Cora Schipma (met dochtertje) en Els Woestenburg, de initiatiefnemers van de Bijeentuin

Foto 2: De buurtkinderen zaaien zaadjes van wilde bloemen

Reacties zijn gesloten.