Nog geen reacties

Ideeën genoeg voor buurtbijeenkomsten

Een goede buur…

Ideeën genoeg voor buurtbijeenkomsten

 

Castricum Buurten worden leuker en aantrekkelijker als buren elkaar ontmoeten! Elke week schreef Irene Zijlstra, coördinator Buurtgericht werken bij Welzijn Castricum, over inspirerende buurtinitiatieven. In deze laatste zet zij de leukste ideeën voor buurtontmoetingen op een rij.

 

Waarom zijn buurtontmoetingen zo belangrijk? Irene: “Buurtfeesten, maar ook koffie-, kaart- kook- en sportieve bijeenkomsten leveren veel op. Je kunt de leuke contacten die er al zijn verstevigen. En  nieuwe buurtbewoners krijgen de kans soepel in te voegen. Elkaar kennen in buurten blijft belangrijk, betrokkenheid maakt dat je makkelijker iets kunnen vragen of overleggen. Er is meer ruimte om over dat éne probleem te praten, over signalen of misschien wel over wensen voor de buurt. En dat, hoor ik telkens weer, wordt door inwoners gewaardeerd en vergroot het woonplezier écht!”

 

Walking diner: culinaire buurtontmoeting

Een ‘beproefd recept’ dat in verschillende buurten in Castricum omarmd wordt is het ‘walking diner’. De moeite waard om uit te proberen en zo fijne (culinaire) contacten te leggen! De praktijk: de ene buur verzorgt het voorgerecht, de ander het hoofdgerecht en weer een ander het nagerecht. En natuurlijk kan de bureneetgroep groter gemaakt worden: het aantal gangen kan uitgebreid worden of de culinaire bijdragen worden gespreid over de diners die nog komen gaan. Gespreksstof is er bij het walking diner te over, want over gerechten raak je niet snel uitgepraat!

 

Wijn-soepparty Molenweide: kort en krachtig

Op de verjaardag van een van de buren werd het idee geboren: een Glühwein-snertparty in de winter voor de Molenweidebewoners. “Na jaren van buurtbarbecues was zo’n party een welkome afwisseling”, aldus de buurmannen Ernst Knaapen en Bas Nanne. Gezamenlijk gingen zij aan de slag met de werving en die overtrof alle verwachtingen: 47 buurtbewoners meldden zich aan! De party werd in februari gehouden in tenten (met terraswarmers). Ernst en Bas: “Enthousiaste reacties kwamen van alle deelnemers: men genoot van de gezellige sfeer! De voordelen: een korte bijeenkomst, lage kosten én een overzichtelijke organisatie.” Zo’n party kan met een ander ‘soepmenu’ ook in de zomer gehouden worden: vindingrijke koks wonen in alle buurten.

 

Buurtborrel schept band in Zoutmanlaan

Maar liefst 31 bewoners uit de Zoutmanlaan namen deel aan de eerste laanborrel die onlangs bij een van de bewoners werd gehouden. Een hapje en drankje namen de bewoners zelf mee en zo werd de organisatie niet te ingewikkeld. Anne Marie Koster en Antoinette van Boxtel, de initiatiefnemers: “De Zoutmanlaan is een lange straat, de bewoners aan de ene zijde kennen de bewoners van de andere kant niet. Daar is na de borrel verandering in gekomen… Nu herkennen wij elkaar en dat woont toch nét anders! Mooie bijkomstigheid is dat adressen uitgewisseld werden en dat nu ieder weet ‘wie waar woont’ en elkaar zo makkelijker kan bereiken.”

Reacties zijn gesloten.