Nog geen reacties

Week van de Eenzaamheid / Week van de Ontmoeting

De landelijke Week van de Eenzaamheid is van 1 tot en met 8 oktober. In Castricum wordt deze week omgedoopt naar de Week van de Ontmoeting. Vooral in deze tijd van corona is het fijn en goed dat we elkaar zien en ‘op afstand’  kunnen ontmoeten.

Vorig jaar lanceerde de gemeente Castricum in samenwerking met Welzijn Castricum het Steunpunt Eenzaamheid (www.steunpunteenzaamheid.nl/castricum). Toen werden 8 ambassadeurs voorgesteld die zich samen met onze professionals inzetten voor dit maatschappelijk probleem. Inmiddels zijn we een jaar verder en is er veel gebeurd. We zien dat eenzaamheid in alle lagen van de bevolking voorkomt; jong en oud, moeders en vaders met een gezin, mensen met of zonder baan, mensen die gescheiden zijn, studenten en nieuwkomers, mensen met een beperking, mensen met een chronische en/of psychische ziekte. Maar ook wanneer het lijkt voor de buitenwereld dat je alles voor elkaar hebt kan je je soms van binnen erg alleen of eenzaam voelen. Het is een emotie die bij het leven hoort en die vaak vanzelf weer over gaat. Toch rust er nog steeds een taboe op.

De doelstelling van de gemeente, die zich de komende vier jaar hier actief voor inzet, is dan ook: Bespreken en doorbreken.

Lees hier een aantal interviews in De Castricummer over eenzaamheid.

In de week van 1 tot 8 oktober vinden er op verschillende plaatsen in Castricum, Akersloot en Limmen kleine bijeenkomsten plaatsen. Bij alle activiteiten zal uiteraard rekening worden gehouden met de geldende Corona-maatregelen. Een overzicht hiervan vindt u hier. Week van de ontmoeting

Als symbolische en ludieke actie lanceren we in deze week ‘Zwaaien voor een glimlach’. In de komende maanden zullen er in Castricum, Akersloot en Limmen op verschillende locaties Zwaaistenen worden geplaatst. De opdruk op de stenen is tijdelijk en zal binnen een aantal maanden weer weg zijn. Naar elkaar zwaaien betekent even contact, elkaar zien staan, verbinding, glimlachen, gezelligheid en heel veel meer. Het is een powergebaar!

In Limmen liggen in totaal 6 stenen, in Akersloot 8 en in Castricum 12.

Iedereen wordt uitgenodigd om volgende week de route te lopen en mee te doen door naar elkaar te zwaaien, elkaar te groeten of een praatje te maken. Verschillende klassen van de basisscholen gaan de routes lopen. Scan de QR code en zie waar de zwaaistenen liggen. De wandelkaartjes zijn vanaf 25 september af te halen bij Welzijn Castricum en zijn ook hier te downloaden. Flyer wandelkaart en voor de kinderen Zwaaien is een powergebaar

In Limmen liggen de wandelkaartjes bij Albert Heijn, Deen en Full of Life. In Akersloot liggen de wandelkaartjes bij Deen.

Nodig iemand uit door samen de route te gaan wandelen volgende week, onderweg staat er op verschillende plekken koffie klaar!

 

 

Reacties zijn gesloten.