Boodschappendienst

Als inwoners niet meer in staat zijn zelf hun boodschappen te doen, kunnen vrijwilligers dit voor of samen met hen doen.

Gemiddeld zijn 41 cliënten wekelijks ondersteund door de Boodschappendienst. Incidenteel door omstandigheden van de cliënt meer dan eenmaal per week. 38 vrijwilligers zijn actief.

 

Ondersteuning technische problemen

De vrijwilligers ondersteunen mensen, die niet zijn opgegroeid met de moderne apparatuur, bij het bedienen en afstellen van apparaten en het omgaan met de computer.

146 mensen zijn geholpen met de computer en andere apparaten door 20 vrijwilligers.

Vrijwilligers verrichten kleine klussen in huis en tuin samen met of voor inwoners die dit niet meer zelf kunnen en versterken daarmee de eigen kracht.

400 klussen per jaar zijn er door 18 vrijwilligers verricht.

Thuisadministratie

Het project ondersteunt  mensen die problemen hebben met hun algemene- en financiële administratie en probeert hen waar mogelijk  zelfredzaam te maken.

94 kwetsbaren zijn geholpen door 23 vrijwilligers. 12 eenmalige hulp, 50 belastinghulp thuis en 31 langdurige begeleiding.

Vervoer

Vervoer van kwetsbare inwoners door, die niet van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken, naar activiteiten, dienstverlening, artsen, ziekenhuizen. Ook wordt begeleiding geboden bij medisch bezoek.

1297 ritten op jaarbasis door 34 vrijwilligers.

Thuisadministratie uitbreiden

  1. Administratieve ondersteuning bieden aan anderstaligen
  2. Het eerste jaar kunnen vluchtelingen voor ondersteuning terecht op het spreekuur van Inova en straks VluchtelingenWerk op woensdagmiddag bij Welzijn Castricum. Daarna is het de bedoeling dat deze organisaties in principe niet meer ingeschakeld worden en mensen zich zelf kunnen redden. In het signaleringsoverleg met diverse organisaties bleek, dat dit in de praktijk toch nog een lastige zaak is. Daarom biedt SWC administratieve ondersteuning. Vrijwilligers kunnen anderstaligen het eerste jaar ondersteunen met het ordenen van de administratie en het leren budgetteren. Na het eerste jaar bieden zij ook uitgebreidere ondersteuning.
  3. Belastingondersteuning aan kwetsbaren.
14 anderstaligen werden ondersteund, 5 kort en 9 langdurig. 7 belastingspreekuren en een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd in de bibliotheek. 8 mensen kregen belastingondersteuning tijdens het spreekuur in de bibliotheek. 23 vrijwilligers waren actief.

Alarmering

Via de personenalarmering kunnen ouderen, die het risico lopen in situaties terecht te komen waarbij snelle hulp vereist is, ondersteuning inroepen. Omdat er alternatieven voor handen zijn, is SWC dit project aan het afbouwen.

Aan het einde van 2017 nog 20 aansluitingen en 1 vrijwilliger actief.

Preventief huisbezoek

Bij de huisbezoeken voor 80-plus, alleenwonende 75 plussers en weduwen/weduwnaars  ligt de focus op welke voorzieningen de gemeente te bieden heeft, op preventie en voorlichting van de sociale kaart. In voorkomende gevallen wordt het gesprek teruggekoppeld naar de welzijnsadviseur.

54 huisbezoeken

Welzijnsadviseur

Zelfstandig wonende ouderen en inwoners met een beperking worden geïnformeerd over de voorzieningen op het terrein van wonen, welzijn en zorg door de welzijnsadviseur en baliemedewerkers.

2500 baliecontacten (telefonisch en mondeling). 1 vrijwilliger organiseerde de informatiemap en 5 baliemedewerkers.

Themabijeenkomsten

In samenwerking met organisaties uit Castricum, Akersloot en Limmen themabijeenkomsten aanbieden over actuele onderwerpen, om inwoners te informeren.

Bijeenkomst in samenwerking met ergo/fysiotherapeut over het gebruik van rollators in woonzorgcentrum de Santmark als voorbereiding op de rollatorwandelingen.
In samenwerking met Socius Maatschappelijke Dienstverlening een themabijeenkomst over de cursus ‘Rust zonder Roest’.
In samenwerking met Het Generatiehuis en Stichting Welzijn Ouderen Akersloot een themabijeenkomst ‘Toekomstbestendig Wonen’.
In samenwerking met  Bibliotheek Kennemerwaard de  ‘Week van de ouderen’ met daarin verschillende bijeenkomsten, waaronder een bijeenkomst over eenzaamheid.
Verschillende ideeën aangedragen voor themabijeenkomsten bij de groepen slechtziend/slechthorend en de wijkontmoetingen.

Ouderen in beweging

Kwetsbare ouderen kunnen sporten bij een lokale vereniging, al dan niet met extra ondersteuning.
In samenwerking met de buurtsportcoach Castricum en een  fysio- en ergotherapeut is in 2017 gekeken hoe een verbinding kan worden gemaakt maken  kwetsbare mensen en de reguliere sportverenigingen. Ook is binnen de werkgroep ‘valpreventie’ besproken hoe we de verschillende vormen van valpreventie goed kunnen organiseren.
In april is gestart met een rollatorwandeling voor zelfstandig wonende ouderen en in mei in samenwerking met MHCC (hockey) en de buurtsportcoach  gestart met Knotshockey voor ouderen.

Totaal 24 deelnemers, Knotshockey: 17 deelnemers, Rollator wandelen: 7 deelnemers.

Terug naar voorpagina
Klik hier voor volledig jaarverslag