Even weg kunnen als mantelzorger?

Wanneer een familielid langdurig ziek wordt of gaat dementeren, wordt het leven als partner of als kind anders. Men wordt mantelzorger, soms voor een paar uur per week, soms bijna fulltime. Tijd voor zichzelf of zomaar even weg kunnen gaan zit er vaak niet in. De mantelzorger neemt al gauw veel zorgtaken op zich. Het is belangrijk om de zorg te kunnen delen. Je kunt  goed voor een ander zorgen wanneer je ook goed voor jezelf zorgt. Dat kan alleen als de zorg op een vertrouwde manier overdragen kan worden.
Welzijn Castricum wil met het project ‘zorgmaatjes’ een bijdrage leveren aan deze ondersteuning. Dit zijn vrijwilligers die 2 of 3 uur in de 14 dagen langs komen. Zij gaan bijvoorbeeld wandelen, koffie drinken of een spelletje doen zodat de mantelzorger even vrij af is.

De vrijwilligers hebben affiniteit hebben met de doelgroep. Dat kunnen jongeren in opleiding zijn maar ook volwassenen die een paar uurtjes over hebben. Of moeders waarvan de kinderen op school zitten en die graag iets voor een ander willen doen. Deze vrijwilligers krijgen een vrijwilligersvergoeding, dit bedrag zal door de mantelzorger betaald moeten worden.

Verpleegtechnische – en bepaalde zorghandeling horen niet bij de taak van het zorgmaatje. Daar wordt zo nodig de thuiszorg voor ingezet.

 

Wilt u zich aanmelden als zorgmaatje klik dan hier

Wilt u een zorgmaatje aanvragen, klik dan hier